Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

HTC SENCATION ME 599 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Ενα smartphone Που απλά τα σπάει! Διπυρηνος επεξεργαστής και εκτός των άλλων βελτιώσεων σε θέματα αυτονομίας και σχεδίασης, έχει επίσης εσωτερική βιντεοκάμερα στα 640 Χ 480 για βιντεοκλήσεις, κάτι που έλειπε απο το HTC DESIRE HD!

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΩΝ ΣΕ 200 ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!


Περικοπή βουλευτικών εδρών και προνομίων, προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης προς τους υπόλοιπους 299 συναδέλφους του με ανοιχτή επιστολή που τους απηύθυνε προσβλέποντας, όπως λέει, στο να κερδηθεί ένα μέρος της χαμένης αξιοπιστίας του ελληνικού κοινοβουλίου και των εκπροσώπων του. 

Οπως αναφέρει «βιώνουμε μέρες πρωτόγνωρης λαϊκής οργής που στρέφεται πρωτίστως κατά του κοινοβουλίου και στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο και κατώτερο των περιστάσεων», ενώ θεωρεί δικαιολογημένο το ότι «οι πολίτες προσάπτουν στους πολιτικούς μεγάλες ευθύνες για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα».
«Τους κατηγορούν όμως και για το γεγονός ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι για το καλό των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούν», συμπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τονίζει πως «ενώ για την οικονομική κρίση δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις, η απαξίωση της Βουλής μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε πίσω μέρος έστω της χαμένης αξιοπιστίας μας». Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει επτά μέτρα:

1. Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200: Οπως αναφέρει, ο κ. Μητσοτάκης, σε σχέση με άλλες χώρες παρεμφερούς μεγέθους η Ελλάδα έχει πολλούς βουλευτές, ενώ η μείωσή τους επιτρέπεται από το Σύνταγμα και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα στο πλαίσιο μιας αλλαγής του εκλογικού νόμου που θα ανακατανέμει τις εκλογικές περιφέρεις με κεντρικό άξονα τη δημιουργία μικρότερων εκλογικών περιφερειών. «Ο πολιτικός συμβολισμός μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ πιο σημαντικός από την εξοικονόμηση των 11 εκατ. Ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό που αυτή συνεπάγεται», αναφέρει.

2. Την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης: Ο βουλευτής θα δικαιούται σύνταξη μόνο από έναν ασφαλιστικό φορέα αυτόν στον οποίο ανήκε ως εργαζόμενος πριν γίνει βουλευτής, ενώ για όσο διάστημα διατηρεί τη βουλευτική του ιδιότητα προτείνει να καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές του από τη Βουλή.  

3. Την κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλής: Ως γνωστόν η συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών αμείβονται προς 270 ευρώ καθαρά πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης.
Οπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης «εκτός του απαράδεκτου καθεστώτος να αμείβονται οι βουλευτές με περισσότερα χρήματα για να συμμετέχουν σε επιτροπές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς τους, με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο».

4. Το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής: Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι το κανάλι της Βουλής κοστίζει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο, ο οποίος μπορεί να μην το έχει παρακολουθήσει ποτέ καθώς η τηλεθέασή του φτάνει μετά βίας το 0,3%!

5. Την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων: «Είναι τουλάχιστον προκλητικό σήμερα, όταν μια μέση ελληνική οικογένεια έχει τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, να παρέχει η Βουλή στους βουλευτές μεταφορικό μέσο», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή, ενώ επισημαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται επίσης 5,4 εκατ. Ευρώ το χρόνο.

6. Την κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας: Οπως επισημαίνει, αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα με την κοινή βούληση όλων των κομμάτων η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας να εισηγείται πάντα και για όλες τις υποθέσεις υπέρ της άρσης στην Ολομέλεια της Βουλής. 

7. Τη διαχρονική ανάρτηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο διαδίκτυο:
Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι τα πόθεν έσχες των βουλευτών πρέπει να είναι προσβάσιμα από τους πολίτες όχι μόνο για τον τελευταίο χρόνο αλλά από το έτος που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή.  

Καταλήγοντας στην ανοιχτή επιστολή του ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι «η αμηχανία είναι ανεπίτρεπτη και η αδράνεια μπορεί να αποβεί καταστροφική» και προσθέτει: «Η προσαρμογή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας στις απαιτήσεις των καιρών αποτελεί δική μας ευθύνη»

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=405474

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ HTC INCREDIBLE S!!!!

Η HTC είναι μια κατασκευάσρια εταιρία που ξεχωρίζει πραγματικά για την ποιότητα των κινητών της τηλεφώνων και προσφέρει προ'ι'όντα τελευταίας τεχνολογίας. Στην Ελληνική Αγορά όπως είναι γνωστό κάποια μοντέλα αργούν να έρθουν και όταν έρθουν είναι σχετικά τσιμπημένα.. Μέχρι στιγμής μπορείτε να βρείτε το HTC INCREDIBLE S στην τιμή των 570 ευρώ περίπου.. Όμως αν δεν μπορείτε να περιμένετε ένα εξάμηνο περίπου και να το αγοράσετε σε χαμηλότερη τιμή (εκεί κοντά στα Χριστούγεννα με τις εκπτώσεις) τότε δοκιμάστε να το αναζητήσετε σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως αυτό :
simplyelectronics.net και υπάρχει η περίπτωση να το βρείτε και 200 ευρώ πιο κάτω στην τιμή.. Το HTC INCREDIBLE S εκτός απο τα θετικά των προηγούμενων HTC διαθέτει επίσης δεύτερη κάμερα 1,3 mega pixel για βιντεοκλήση, έτσι ώστε να βλέπετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να τους μιλάτε ταυτόχρονα..
  

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΤΟ ΝΕΟ LAPTOP ΤΗΣ APPLE ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ!

                                           

Η MICROSOFT ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ MANGO ΤΩΝ WINDOWS PHONE !

Η Microsoft παρουσίασε την επόμενη έκδοση των Windows Phone για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, με την κωδική ονομασία «Mango». Το νέο λογισμικό περιλαμβάνει περισσότερα από 500 νέα χαρακτηριστικά, προσφέροντας καινούριες δυνατότητες για την επικοινωνία, τις εφαρμογές και το διαδίκτυο.

Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλους τους χρήστες των Windows Phone 7 από το φθινόπωρο, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται και η ενσωμάτωσή της στα νέα κινητά τηλέφωνα. Την ίδια χρονική περίοδο, τα Windows Phone θα διατεθούν σε επιπλέον γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Επίσης περισσότερες χώρες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Marketplace, ενώ θα πραγματοποιηθούν συνεργασίες με επιπλέον κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. 

ΠΗΓΗ: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1979291

ΤΟ ΣΔΟΕ ΒΡΗΚΕ “ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ” ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΆΚΗ!



Έγγραφα που αποδεικνύουν χάσμα 288.000 ευρώ μεταξύ του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου με αυτό της αντικειμενικής του αξίας απέστειλε το ΣΔΟΕ στην προανακριτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων.

Αναλυτικά, στο συμβόλαιο αναγράφεται ως τιμή αγοράς τα 1.100.000 ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 1.388.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη φορολογική παράβαση, η οποία δεν δικαιολογείται ούτε από άπειρο συμβολαιογράφο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά στα μέλη της επιτροπής ενώ αν αποδειχθεί πως έχει γίνει σκόπιμα τότε εκτός από φορολογική αποτελεί ποινική και αστική παράβαση όλων των εμπλεκομένων φορέων

Επιπροσθέτως, σχετικά με το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα της επιτροπής σύμφωνα με το οποίο η Torcasso δέχθηκε τρία εμβάσματα συνολικού ύψους 7,5 εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμό της Morgan Stanley της Ελβετίας την περίοδο 1999-2000, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μάρκος Μπόλαρης επικοινώνησε τόσο με τον προϊστάμενη της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος κ. Παναγιώτη Νικολούδη όσο και με την ανακρίτρια κ. Μαρία Νικολακέα.  Αυτό, καθώς, τον Αύγουστο του 2010 για την υπόθεση της Siemens οι συγκεκριμένες αρχές έχουν εντοπίσει τα εμβάσματα και έχουν ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών.

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=124487

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ MOTOROLA ATRIX - ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Motorola Atrix

Λειτουργικό σύστημα: Android 2.2 Froyo
Επεξεργαστής: NVIDIA Tegra 2 1GHz
Μνήμη RAM: 1GB
3G/ HSPA
Οθόνη: 4 ίντσες, 960×540 pixels, 16 εκ. χρώματα, Gorilla Glass
Κάμερα: 5 Megapixel, διπλό LED flash, HD video 1280x720p
Ενσωματωμένη μνήμη: 16GB
Κάρτα μνήμης: micro SD (έως και 32ΓΒ)
Wi-Fi, GPS, Bluetooth, micro USB, mini HDMI, αναγνώστης δαχτυλικού αποτυπώματος
Μπαταρία: 1880 mAh
Διαστάσεις: 117.8×63.5×11 χλστ.
Βάρος: 135 γρ.

Στις άλλες χώρες της Ε.Ε το ATRIX έχει περίπου 400 ευρώ άρα λογικά την ίδια τιμη θα έχει και εδώ!

Οι πληροφορίες καθώς και το βίντεο είναι πρωιόν του techblog.gr.

ΕΚΤΟΣ "DANCING" Η ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ!


Φαίνεται πως το αργεντίνικο τάνγκο δεν της βγήκε σε καλό της Ναταλίας Δραγούμη, που χθες βράδυ χόρεψε τον τελευταίο της χορό στη σκηνή του “Dancing with the Stars”. Εκτός από την κριτική επιτροπή που δεν ενθουσιάστηκε με την εμφάνισή της, η Ναταλία δεν κατάφερε να πείσει ούτε και το τηλεοπτικό κοινό.

Η ηθοποιός βρέθηκε στη διαδικασία της αποχώρησης έχοντας απέναντί της τον Κώστα Μαρτάκη και την παρτενέρ του, και τελικά ήταν εκείνη που οδηγήθηκε στην έξοδο! Κατά τα άλλα... το ένατο live του “Dancing” έκρυβε και μια μεγάλη έκπληξη… αφού η Ελεονώρα Μελέτη κατάφερε να αποσπάσει, όχι τρία, αλλά τέσσερα δεκάρια!
 
ΠΗΓΗ :http://www.protothema.gr

ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΑΚΕΡ ΣΤΟ SONYMUSIC.GR - ΕΚΘΕΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 8385 ΧΡΗΣΤΩΝ!!!


To ελληνικό σάιτ της Sony BMG Greece στη διεύθυνση sonymusic.gr μπήκε στο στόχαστρο χάκερ που επιτίθενται κατ'εξακολούθηση τη Sony: ο χάκερ με κωδικό όνομα bd4_vipera φέρεται να παραμόρφωσε την αρχική σελίδα του σάιτ. Ωστόσο πιο σημαντικό είναι ότι όλα τα στοιχεία των εγγεγραμμένων χρηστών του σάιτ (που αφορούν σε περισσότερους από οκτώ χιλιάδες μέλη) είναι πολύ πιθανό να εκτέθηκαν στο Διαδίκτυο. Μέρος της βάσης δεδομένων που κλάπηκε, με ορατά username και ονοματεπώνυμα, δημοσιεύονται online.

Όπως μεταδίδει το δημοφιλές μπλογκ Naked Security της εταιρείας αντιϊκής προστασίας Sophos, oι εισβολείς επικοινώνησαν με το The Hacker News και έστειλαν ένα δείγμα από τα δεδομένα της βάσης δεδομένων με 8385 εγγραφές μελών που υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους. Στο δείγμα που δημοσιεύεται online, εμφανίζονται username και password, ενώ οι χάκερ εμφανίζονται να έχουν τηλέφωνα και e-mail (κάποια είναι εμφανή στο δείγμα) των μελών του sonymusic.gr.

Σύμφωνα με το thehackernews.com, η επίθεση έγινε στις 5 Μάη και η παραμόρφωση της αρχικής σελίδας έγινε με μια σχετικά απλή μέθοδο που ονομάζεται SQL injection (η σελίδα που εμφανιζόταν μετά το hack έχει γίνει mirror στη διεύθυνση http://zone-h.org/mirror/id/13621890 και δεν εμφανίζεται πλέον στο sonymusic.gr.

Το sonymusic.gr παραμένει ανενεργό.

Το tech.in.gr επικοινώνησε με την Sony Music Entertainment και αναμένουμε την επίσημη απάντησή της για το θέμα «από στιγμή σε στιγμή». Αρκετές ώρες αργότερα, δεν λάβαμε καμία ενημέρωση, όταν στοιχεία (όπως e-mail) τουλάχιστον 450 μελών είναι ορατά από το απόσπασμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους εισβολείς.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΠΟΙΟΣ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΩΡΑ???



Δεν υπήρξε συναινετική σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και της καμαριέρας, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της Τζεφ Σαπίρο στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC..
"Όταν οι ένορκοι θα ακούσουν τη μαρτυρία της και θα την δουν, όταν τελικά θα μπορέσει να διηγηθεί την ιστορία της δημόσια", τόνισε τότε θα αντιληφθούν πως "οι ισχυρισμοί τους για συναινετική σεξουαλική συνεύρεση ή για ραντεβού, είναι ψευδείς".

Συνέχισε λέγοντας πως "δεν υπάρχει τίποτα το συναινετικό σε αυτό που συνέβη σε εκείνο το δωμάτιο του ξενοδοχείου", επέμεινε ο δικηγόρος. Οι δηλώσεις αυτές, έρχονται ως απάντηση στην διφορούμενη δήλωση δικηγόρου του Στρος Καν, ότι "τα ιατροδικαστικά στοιχεία, κατά την άποψη μας, δεν συμπίπτουν με μια καταναγκαστική συνουσία".

ΠΗΓΗ :http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=276572

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ “ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967


Στις 21 Απριλίου του 1967 και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, και συμμετοχή του Ταξίαρχου Τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του Συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα (κίνημα), το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «Εθνοσωτήριον Επανάστασιν» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου».
 
Ποια ήταν η αιτία του Πραξικοπήματος όμως?

Μετά τον Εμφύλιο του 46-49 ήταν διάχυτος ο φόβος της επικράτησης του κομμουνισμού παρά την ήττα του ΔΣΕ και την εξορία των ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ. Οι κυβερνήσεις λάμβαναν μέτρα όπως η απαγόρευση του ΚΚΕ, η εκτόπιση αντιφρονούντων κλπ. Ορισμένοι αξιωματικοί στον στρατό, στην αστυνομία/χωροφυλακή, στην ΚΥΠ και αλλού θεωρούσαν ότι οι πολιτικοί δε λάμβαναν αρκετά μέτρα ή ότι δεν ήταν αρκετά ικανοί να αποτρέψουν τον κίνδυνο και είχαν ουσιαστικά αυτονομήσει τη δράση τους, δημιουργώντας το λεγόμενο «παρακράτος». Δημιουργήθηκαν ομάδες αξιωματικών, οι οποίες συνέρχονταν και αποφάσιζαν κοινή δράση χωρίς να λογοδοτούν ή να ελέγχονται από την πολιτική ηγεσία. Ταυτόχρονα με ψευδείς εκθέσεις ή με προβοκάτσιες προσπαθούσαν να πείσουν ότι αριστερά είχε οργανωμένη δράση για την κατάληψη της εξουσίας. Οι κυβερνήσεις της εποχής κατά τις δεκαετίες 50 και 60 δε στάθηκε δυνατόν να ελέγξουν αυτούς τους παρακρατικούς μηχανισμούς είτε διότι δεν αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα του κινδύνου για τη δημοκρατία είτε διότι πολλές φορές τα ανάκτορα παρενέβαιναν υπέρ τους, νομίζοντας ότι οι παρακρατικοί είναι ως επί το πλείστον ορκισμένοι φιλομοναρχικοί. Δείγματα της δράσης των παρακρατικών ήταν το σχέδιο «Περικλής», ως ένα βαθμό η «βία και νοθεία» στις εκλογές του 1961 και η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.
Η δράση των αντιδημοκρατικών ακροδεξιών ομάδων αυτών εντάθηκε μετά τη νίκη στις εκλογές του 1963 της Ενώσεως Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν μεν αντικομμουνιστής, πίστευε όμως ότι η πολιτική διώξεων κατά των κομμουνιστών μάλλον τους ενίσχυε παρά τους αποδυνάμωνε. Οι πραξικοπηματίες φοβούνταν την πιθανότητα νέας νίκης της Ενώσεως Κέντρου στις προσεχείς εκλογές. Μια νίκη της θα σήμαινε ενίσχυση της πτέρυγας του Ανδρέα Παπανδρέου και πιθανή κάθαρση του στρατεύματος από τα υπερδεξιά στοιχεία. Μια τέτοια κάθαρση αναμφισβήτητα θα περιλάμβανε πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος. Η προηγούμενη προσπάθεια ελέγχου του στρατεύματος από την κυβέρνηση είχε καταλήξει σε σύγκρουση με τα ανάκτορα και στην Αποστασία του 1965. Αν η Ένωσις Κέντρου επανεκλεγόταν, η παρέμβαση των ανακτόρων θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Την ίδια στιγμή οι αντιαμερικανικές δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, η χείρα φιλίας που έτεινε προς την ΕΔΑ και οι προτροπές του για ενίσχυση της φιλίας με τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας είχαν θορυβήσει όλους τους δεξιούς θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες, περιλαμβανομένων και των Αμερικανών. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας του Γ. Παπανδρέου ο Α. Παπανδρέου διαφαινόταν ως ο διάδοχός του σε περίπτωση νίκης στις επερχόμενες εκλογές.
Υπήρχαν πολλές αναφορές στο ενδεχόμενο πολιτειακής εκτροπής, ενώ σχεδιαζόταν πραξικόπημα και από ανώτερους αξιωματικούς υπό τον στρατηγό Σπαντιδάκη με την ανοχή (αν όχι με την ενθάρρυνση) του βασιλιά Κωνσταντίνου του Β’. Τα σενάρια αυτά αφορούσαν την αφαίρεση της εξουσίας από την Ένωση Κέντρου, σε περίπτωση νίκης της τελευταίας στις επερχόμενες εκλογές, και την αναστολή εφαρμογής ορισμένων άρθρων του Συντάγματος για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Οι αξιωματικοί που τελικά προέβησαν στο πραξικόπημα την 21η Απριλίου 1967 κινήθηκαν πιο γρήγορα και εξέπληξαν τους πάντες. Το καθεστώς δικαιολόγησε την κατάληψη της εξουσίας υποστηρίζοντας ότι υπήρχε κίνδυνος να καταληφθεί η εξουσία από τους κομμουνιστές. Οι πραξικοπηματίες ισχυρίστηκαν ότι είχαν ανακαλύψει εβδομήντα φορτηγά αυτοκίνητα φορτωμένα με ψεύτικες στρατιωτικές στολές, που οι κομμουνιστές θα χρησιμοποιούσαν για να κάνουν πραξικόπημα. Ποτέ δεν παρουσίασαν κάποιο από αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία και σύντομα και οι ίδιοι εγκατέλειψαν τη πρόφαση του επερχόμενου κομμουνιστικού κινδύνου.

Πάμε τώρα να δούμε το χρονικό της Επανάστασης…

Ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Μακαρέζος συναντήθηκαν στο αρχηγείο των Τεθωρακισμένων στο Γουδί, στις 11.30΄ της 20ης Απριλίου . Ο Παπαδόπουλος δεν είχε λάβει ακόμα κάποιες πληροφορίες και πρότεινε να αναβάλουν το πραξικόπημα κατά είκοσι τέσσερις ώρες. Ο Παττακός αρνήθηκε κι η διαφωνία τους κράτησε αρκετή ώρα. Τελικά ο Παττακός ανακοίνωσε στους άλλους συνωμότες ότι εκείνος θα ξεκινούσε το κίνημα είτε τον ακολουθούσαν, είτε όχι και τότε συμφώνησαν κι οι υπόλοιποι. Ωστόσο , το πραξικόπημα, είχε ήδη καθυστερήσει κατά μία ώρα κι οι πρώτες μετακινήσεις μονάδων άρχισαν μετά τη 1π.μ

Πρώτα έπρεπε να αποκτηθεί ο έλεγχος των επικοινωνιών

Πρώτα κινήθηκαν τα τμήματα των καταδρομέων (ΛΟΚ). Αποτελούσαν τη λύδια λίθο επιτυχίας του Κινήματος, που θα είχε πιθανότητες επικράτησης μόνο αν οι μονάδες αυτές κατόρθωναν να καταλάβουν όλα τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα χωρίς να δοθεί το σήμα συναγερμού. Δεν έπρεπε να ειδοποιηθούν και να κινητοποιηθούν ο Βασιλιάς, οι Στρατηγοί, η Κυβέρνηση πριν ολοκληρωθούν οι βασικοί στόχοι του κινήματος. Οι τηλεπικοινωνίες – κτίριο της ΕΡΤ (τότε ΕΙΡΤ), τηλεόραση, ραδιοφωνικοί σταθμοί, τηλεφωνικό κέντρο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ασυρμάτου – κατελήφθησαν μεταξύ 1 και 1.30΄ π.μ. χωρίς να δοθεί το σήμα του συναγερμού. Στους δρόμους επικρατούσε ησυχία, αφού δεν είχαν ακόμα κινηθεί τα τανκς και δεν κυκλοφορούσαν ομαδικά διάφορα στρατιωτικά καμιόνια. Οι στρατιώτες μετακινούνταν γρήγορα και αθόρυβα, κατά μικρές ομάδες, στους προκαθορισμένους στόχους δίχως να κινούν την προσοχή ή τη περιέργεια. Ένα τζιπ γεμάτο στρατιώτες δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο στους αθηναϊκούς δρόμους. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι στρατιώτες της Χούντας είχαν θέσει υπό το λειτουργικό έλεγχό τους όλα τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα

Τι ήταν το Σχέδιο Προμηθέας?

Ο Παπαδόπουλος είχε ετοιμάσει μια γραπτή Διαταγή , που όριζε τις μετακινήσεις των αναγκαίων στρατιωτικών μονάδων, πλαστογραφώντας το όνομα του Βασιλιά. Οι συνωμότες απευθύνθηκαν στους αγουροξυπνημένους στρατιώτες διαβάζοντάς τους τη, δήθεν υπογεγραμμένη από το Βασιλιά, Διαταγή και τους ανέπτυξαν το σχέδιο μάχης ,στο όνομα του Βασιλιά. Στη συνέχεια ο Παπαδόπουλος έστειλε το κωδικό σήμα για την ενεργοποίηση του Σχεδίου Προμηθεύς, σχέδιο εκτάκτης ανάγκης του ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζονταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού. Βασικό στοιχείο του σχεδίου ήταν ότι έθετε όλες τις στρατιωτικές μονάδες υπό την άμεση ηγεσία του Υπουργού Άμυνας ή του Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Σπαντιδάκη ή του Βασιλιά, απαγορεύοντας ρητά την υπακοή τους σε οποιαδήποτε άλλη διαταγή.
Ο έμπιστος του βασιλιά αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Γ. Σπαντιδάκης, αντικαταστάθηκε από τον Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής κάνοντας χρήση του νέου του αξιώματος έδωσε εντολή στο Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το Σχέδιο Προμηθεύς σε όλη τη χώρα.

Ποιοι αντικαθεστωτικοί συνελήφθησαν?

Έχοντας πια στη διάθεσή τους τηλέφωνα και ασυρμάτους, οι κινηματίες ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους, στις συλλήψεις.
Είχαν αναθέσει σε ειδικές ομάδες τη σύλληψη κορυφαίων πολιτικών. Μόλις άρχισαν ταυτόχρονα τις συλλήψεις, άρχισαν να κινούνται τα τανκς και οι μονάδες Λοκατζήδων. Ο Παπαδόπουλος έφτασε στο Πεντάγωνο, όπου τον περίμεναν ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς και ο Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ασλανίδης. Οι στασιαστές όρμησαν μέσα και κατέλαβαν το κτίριο, χωρίς πάλι να δοθεί το σήμα του συναγερμού. Δώδεκα τανκς κι οκτώ θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κύκλωσαν το Πεντάγωνο, ενώ άλλα τανκς βρέθηκαν μπροστά στα κτίρια της τηλεόρασης , των ραδιοφωνικών σταθμών και των τηλεφωνικών κέντρων, ώστε να αποκρουστεί κάθε απόπειρα ανακατάληψής τους. Κι αφού είχαν δρομολογηθεί οι συλλήψεις, άλλα τανκς άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις στη πλατεία Συντάγματος, μπροστά από μεγάλα ξενοδοχεία (Χίλτον) και άλλα σφράγιζαν τους δρόμους που οδηγούσαν από την επαρχία στην Αθήνα Αποκλείστηκε και το αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Η πρώτη ειδοποίηση που πήρε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος για όσα συνέβαιναν ήταν από τον υπασπιστή του, Ταγματάρχη Μιχάλη Αρναούτη, όταν είδε ομάδα στρατιωτών να εισβάλει στην κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό. Το τηλέφωνό του όμως νεκρώθηκε και τελικώς συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Πεντάγωνο. Από τις βροντές των πυροβολισμών, ξύπνησε και η Μαργαρίτα Παπανδρέου . Η κατοικία του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν γειτονική του Μιχάλη Αρναούτη. Ένας Λοχαγός και τέσσερις κομάντος εισέβαλαν στην οικία και μετά από επεισοδιακή καταδίωξη συνέλαβαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κωνσταντίνος αμέσως τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο όπου ο τελευταίος τον πληροφορούσε ότι τον συνελάμβαναν εκείνη ακριβώς τη στιγμή, στις 2.23’ το πρωί.
Η δεύτερη ειδοποίηση ότι βρισκόταν σε εξέλιξη πραξικόπημα ήρθε στις 2.10΄ το πρωί, όταν ο αστυνομικός διευθυντής της Αθήνας Τασιγιώργος άκουσε τις κινήσεις των στρατιωτικών μονάδων και τηλεφώνησε στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης Γεώργιο Ράλλη. Ο Ράλλης προσπάθησε να τηλεφωνήσει στο Τατόι, αλλά το τηλέφωνό του είχε νεκρωθεί. Κατευθύνθηκε στο γειτονικό αστυνομικό τμήμα, από όπου κατόρθωσε μέσω ασυρμάτου Motorola να συνδεθεί με το Βασιλιά. Ο Βασιλιάς έδωσε εντολή στον Ράλλη να επικοινωνήσει με τους αξιωματικούς υπηρεσίας των Σωμάτων Στρατού στην Θεσσαλονίκη, τη Καβάλα, και σε άλλες πόλεις και να τους θέσει σε κατάσταση συναγερμού και να κινηθούν προς την Αθήνα. O Γεώργιος Ράλλης προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Επιτελάρχη του Γ΄ Σώματος Στρατού, Ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη, για να κινητοποιήσει τις δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο Προμηθεύς είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή με αποτέλεσμα ο Ταξίαρχος Βιδάλης να αγνοήσει το σήμα του Ράλλη. Μόλις έλαβε το σήμα, ο Βιδάλης βρέθηκε σε μεγάλη αμηχανία. Έσπευσε να ζητήσει οδηγίες από το ΓΕΣ και ο Στρατηγός Σπαντιδάκης τον διαβεβαίωσε, ψευδώς, στο τηλέφωνο ότι ο Βασιλιάς ήταν σύμφωνος με ό,τι είχε γίνει και ότι έπρεπε να αγνοήσει τη διαταγή Ράλλη.
Ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μανώλης Γλέζος, ήταν από τα πρώτα μέλη της Αριστεράς που συνελήφθησαν. Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνελήφθη από αξιωματικούς στις 2.45΄ λέγοντάς τους, με τα προτεταμένα όπλα προς αυτόν, «είναι η πέμπτη φορά που μου συμβαίνει!».
Πριν η ώρα πάει 3.00 π.μ. οι πραξικοπηματίες είχαν θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό τους την Αθήνα. Είχαν εγκλείσει τους σημαντικότερους κρατούμενούς τους στους θαλάμους των Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών, στο δεύτερο όροφο της Σχολής Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Χιλιάδες πολίτες τους είχαν μαντρώσει στον Ιππόδρομο, στο Φαληρικό Δέλτα, στο γήπεδο Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Πότε έγιναν οι διαπραγματεύσεις?

Στις 5.30΄ το πρωί, ο Ράλλης τηλεφώνησε πάλι στον Βασιλιά, του ανέφερε τις προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τα Σώματα και του συνέστησε:«Παθητική αντίσταση Μεγαλειότατε, και ίσως αργότερα κάτι μπορέσετε να κάμετε». Στις 6.00΄ το πρωί οι Συνταγματάρχες βγήκαν στο ραδιόφωνο για να αναγγείλουν την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό στο όνομα του Βασιλιά. Ανάγγειλαν την αναστολή ορισμένων άρθρων του Συντάγματος: επρόκειτο για τα άρθρα 5,6,8,10,11,12,14,18,20,95 και 97. Αυτό σήμαινε ότι δεν ίσχυαν πια οι διατάξεις που προέβλεπαν ότι:
  • κανένας δε συλλαμβάνεται χωρίς δικαστικό ένταλμα,
  • το δικαίωμα της ελεύθερης συγκέντρωσης προσώπων,
  • το δικαίωμα της ίδρυσης και συμμετοχής σε σωματεία,
  • το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου,
  • το απαραβίαστο της αλληλογραφίας.
  • Το άρθρο 18 απαγόρευε την επιβολή θανατικής ποινής σε πολιτικά εγκλήματα και τώρα μπορούσαν να συσταθούν και να λειτουργήσουν , χωρίς ειδικό νόμο, έκτακτα στρατοδικεία.
Στις 8.00΄ το πρωί, οι κινηματίες ζήτησαν συνάντηση με το Βασιλιά στο περικυκλωμένο από τανκς Τατόι. Αφού παρέδωσαν τα όπλα τους στο φυλάκιο εισόδου (και χάθηκε μια ευκαιρία σύλληψής τους) συνάντησαν τον Κωνσταντίνο όπου του ζήτησαν να υπογράψει διακηρύξεις, οι οποίες θα επέτρεπαν το σχηματισμό κυβέρνησης. Επικαλέσθηκαν τον κομμουνιστικό κίνδυνο και τη προστασία του Θρόνου και στις αρνήσεις του Κωνσταντίνου, ο Παττακός του δήλωσε : οι Επαναστάτες δεν συζητούν, απαιτούν! .Τελικά , ο Κωνσταντίνος δέχθηκε να μεταβεί στο Πεντάγωνο για μια τελική συνάντηση, όπου εκεί είχαν μεταφερθεί κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες και ο Πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Πριν μεταβεί στο Πεντάγωνο, ο Κωνσταντίνος, πέρασε από τη κατοικία της μητέρας του Φρειδερίκης στο Παλαιό Ψυχικό, μάλλον για να τη συμβουλευτεί. Στο Πεντάγωνο επικρατούσε χαώδης κατάσταση. Καθώς οι ώρες περνούσαν , και δε διαφαινόταν κάποια λύση, κατώτεροι αξιωματικοί απειλούσαν ανοιχτά, κραυγάζοντας, τους ανωτέρους τους. Ο Κωνσταντίνος μπόρεσε και είδε τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο για λίγα λεπτά. Ο Π. Κανελλόπουλος εισηγήθηκε στο Βασιλιά να διατάξει τους αξιωματικούς να καταθέσουν τα όπλα. Ο Βασιλιάς δεν έλεγχε κανέναν από αυτούς που οπλοφορούσαν.

Πότε νομιμοποιήθηκε η Χούντα?

Αργά το μεσημέρι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Ο Βασιλιάς δέχτηκε να αναλάβουν υπουργεία στρατιωτικοί και οι πραξικοπηματίες δέχτηκαν να γίνει Πρωθυπουργός μη στρατιωτικός. Ο Κωνσταντίνος πρότεινε τον Κωνσταντίνο Κόλλια, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η επιλογή προκάλεσε γενική έκπληξη, ο δε Παπαδόπουλος αναγκάστηκε να ρωτήσει ποιος ήταν αυτός ο Κόλλιας! Ο Σπαντιδάκης ανέλαβε Υπουργός Άμυνας με υφυπουργό το Στρατηγό Γεώργιο Ζωιτάκη, και οι συνωμότες, Γ. Παπαδόπουλος Υπουργός Προεδρίας, Στυλ. Παττακός Υπουργός Εσωτερικών και Νικ. Μακαρέζος Υπουργός Συντονισμού.
(Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ μετά την ορκομωσία της Χούντας των Συνταγματαρχών, πίσω από τον Κωνσταντίνο οι Μακαρέζος και Παττακός (εμφανώς ικανοποιημένοι), πρώτος από αριστερά, στη πρώτη σειρά, ο Παπαδόπουλος)
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπς Τάλμποτ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Βασιλιά Κωνσταντίνο στα Ανάκτορα της Ηρώδου Αττικού λίγο μετά την ορκωμοσία, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος του αποκάλυψε ότι δεν έλεγχε πλέον το στράτευμα και πως «ορισμένοι απίστευτα βλάκες ακροδεξιοί μπάσταρδοι που είχαν τον έλεγχο των τάνκς, οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή». Ο Βασιλιάς ισχυρίστηκε ότι σκέφθηκε προς στιγμή να εκτελέσει τους πραξικοπηματίες, όταν έφτασαν στα Ανάκτορα για να ορκιστούν. Σκέφθηκε όμως ότι η κίνησή του δεν θα είχε καμία αξία, μιά και τα Ανάκτορα ήταν περικυκλωμένα από τάνκς και αξιωματικούς που τους ήταν πιστοί. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν ήταν καθόλου βέβαιος για τις επόμενες κινήσεις του και σκεπτόταν σοβαρά άν θα ήταν καλύτερο να μείνει ή να φύγει από τη χώρα. Ρώτησε το Τάλμποτ πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για φτάσουν στο Τατόι αμερικανικά ελικόπτερα, προκειμένου να μεταφέρουν τον ίδιο και την οικογένειά του εκτός Ελλάδας και άν υπήρχε περίπτωση να αποβιβαστούν Αμερικανοί πεζοναύτες στην Ελλάδα για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων